Historie

Belangrijkste Leuster feiten

1990
Muzikale samenwerking

Visserman Willem de Vries speelt zo nu en dan gitaar met Fokke Hoekstra. Hans Crebas (piano) vraag aan Willem om mee te werken aan een optreden voor een huwelijksfeest van een familielid. Willem stemt in en vraagt ook of Fokke mee wil doen. Dit resulteerde in een muzikale samenwerking, het latere Leuster.

9-5-1992
Concert

Fokke komt in de zomer van 1991 met het idee om een concert te organiseren met Willem Fisherman als middelpunt. Het onwaarschijnlijke gebeurt: 1500 toeschouwers in een uitverkochte sporthal De Schelp. Medewerking werd verleend door de dansgroep van Keep Fit, zangers Rudy Seal (Luut Schraal) en Gerrit Schinkel.

1994
Urker dialect

‘Waarom zingen we op Urk niet in ons eigen dialect?’ vroeg Fokke Hoekstra zich af. Hij begon met het schrijven van liedjes in het Urker dialect. Liedjes over het dorp, over de samenleving over de gewoontes. Liedjes met een lach en een traan.

17-11-1997
Leuster op TV

Leuster is te zien op TV in het Veronica programma “ Veronica goes back tot Holland”  De opnames werden gemaakt op de Urker reddingsboot.

6-12-1997
Stichting Urkerlied

Via notaris Steenhuis werd Stichting tot bevordering van het Urkerlied opgericht. Willem, Hans en Fokke vormden het bestuur van de Stichting. De stichting heeft tot doel om via liedjes het Urker dialect levend te houden, omdat steeds meer Urker woorden ‘ ver-Nederlandsen’.

Ons verhaal in nummers
0
Founded
0
Artiesten
0
Liedjes

Leuster komt uit het dorp Urk en ze willen het Urker dialect levend houden.

Verhaal over tot stand komen.

12-1997
De eerste CD werd een hit

De eerste CD van Leuster, met liedjes in het Urker dialect gezongen werd een feit. De opnames vonden plaats in Lemmer bij Joop van der Linde. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan organist en koordirigent Meindert Kramer. De  CD “ Leuster, vurssies in oenze eagen toal’ werd een hit. Er werden 3000 CD’s verkocht. Het leverde veel positieve reacties op. Het liedje ‘ De Gemienteroad’ zorgde voor de nodige ophef in de politiek en veel hilariteit bij de Urker bevolking. Zelf landelijke kranten schonken aandacht aan de uitgebrachte CD. Ook waren de liedjes op de landelijke en regionale radio met enige regelmaat te horen.

9-1999
De tweede CD ‘ Leuster Nog-ers’

De tweede CD ‘ Leuster Nog-ers’ gaat over het thema liefde. De CD krijgt opnieuw lovende kritieken. Het eerste exemplaar van de CD werd overhandig aan de toen 92 jarige markante persoonlijkheid, Beth van Trui.

1994
De kinder CD: Suunterkloas

De kinder CD Suunterkloas is wier op Urk wordt uitgebracht. De teksten en muziek zijn van Leuster. De liedjes worden ingezongen door een aantal Urker kinderen. De CD is tijdens de Sinterklaas periode nog steeds te horen in sommige Urker winkels.

2-2004
Leuster bij CDA congres in Lelystad

Leuster wordt uitgenodigd om muziek te maken op een CDA congres in Lelystad. Premier Balkenende hield er een toespraak. Balkenende zou de week volgend op het congres een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Bush. Daarom koos Leuster voor 2 Country nummers. Balkenende kon het bijzonder waarderen en gaf aan dat hij Bush zou tippen. ‘ Presedent Bush, go to Urk for country music’. Vrij Nederland kwam met een pagina groot artikel met de kop “ Mr Bush go to Urk!”

2004
Urkerdag

Vanaf 1999 treedt Leuster jaarlijks op tijdens ‘Pienkster zoaterdag’. In 2004 kwam spontaan Astrid Nijgh langs en zong op de Urker haven het prachtige lied URK, geschreven door Lennaert Nijgh.

4-3-2006
Dialect liedjes concert

Leuster wordt uitgenodigd om in Zwolle op te treden voor een dialect liedjes concert.

Een professioneel opgezet concert met verschillende muzikanten die in dialect hun liedjes zingen.

25-8-2006
Leuster in stand houden

In 2006 besluit Willem te stoppen met Leuster. Ook Hans nam afscheid. Fokke kreeg veel reacties vanuit de Urker bevolking om Leuster op wat voor manier dan ook in stand te houden. Albert Visser (gitaar) en Douwe Gnodde (toetsenist) pakten samen met Fokke de draad weer op. In de KvK werd op 25 augustus het stichtingsbestuur gewijzigd.

6-2008
Clublied voor Zaalvoetbal Vereniging Urk

Fokke schrijft voor het 25 jarige bestaand van Zaalvoetbal Vereniging Urk een clublied. Het lied werd door ZZV Urk op CD uitgebracht. Leuster zorgde voor een optreden.

7-2008
De CD Anwinning

De CD Anwinnig is klaar. Muziekkenner Johan van Slooten ontvangt het eerste exemplaar.

De CD werd opgenomen in Zeewolde. Ook deze CD werd positief ontvangen. Medewerking aan deze CD werd verleend door pianist Jaap Kramer en violist Martin de Deugd. Vooral het nummer ‘de familieboom’ werd een emotionele topper.

25-4-2009
Concert "Symphonica in boatjen"

Voor een 1200 koppig publiek werd in Sporthal De Schelp het groot opgezet concert georganiseerd: ‘Symphonica in boatjen”. Met medewerking van een strijkorkest, blazers en vele anderen werd het een prachtige show voor elk wat wils. Naast Urker liedjes werden er ook Engels- en Nederlandstalige hits ten gehore gebracht.

2010
Pinkster zaterdag

Het maken van nieuwe CD’s wordt een steeds groter risico. CD’s worden bijna niet meer gekocht. De drie CD’s van Leuster zijn te vinden op Spotify.

Leuster stopt met optredens voor bruiloften en partijen en treedt alleen nog op voor culturele activiteiten, zoals Urkerdag en Urk in Wintersferen.

07-2019
Kindermusical

Leuster schrijft alle liedjes voor het in het Urker dialect gesproken verhaal over de bleekneusjes. Musicalschool Light Up trok met deze musical volle zalen.

06-2020
Coronalied

Tijdens het populaire radioprogramma van Visser en de Vries gaf Leuster een life optreden met een speciaal geschreven Coronalied.

22-05-2021
Urkerdagconcert via live stream

Door corona kon helaas de traditionele Urkerdag niet doorgaan. Leuster gaf via een live stream een concert. Het concert werd door bijna 2000 ‘ bezoekers’ bekeken.

06-2022
De Emigratie

Ook voor deze tweede in het Urker dialect gespeelde musical van Musicalschool Light Up schrijft Leuster alle liedjes.

Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle nieuwe updates over ons.